"Wij geven onze zorg een nieuwe kleur..."

Verbeter de verandering, geef kleur aan jouw zorg. Dat is hét centrale thema van het MediReva Symposium op 14 januari in TivoliVredenburg Utrecht, waar ruim 350 zorgprofessionals op afkwamen. Zij werden door diverse lezingen en een workshop geïnspireerd om te kijken naar hun eigen rol in de ontwikkelingen in de zorgsector.


  Mensen zijn net pinguïns

Stukje bij beetje komen ze binnendruppelen in TivoliVredenburg: ruim 350 zorgprofessionals. Buiten is het grauw en grijs. Binnen is het kleurrijk. Het pand, de muren en natuurlijk de mensen. Maar ook het thema: Verbeter de verandering, geef kleur aan jouw zorg. Want dat is waar het MediReva Symposium om draait.

Mensen zijn net pinguïns

Als zorgprofessional kun je vandaag de dag niet om de veranderingen in de zorg heen. Externe ontwikkelingen, zoals vernieuwende ICT-technieken en het Internet of Things maken steeds meer de dienst uit. Hiermee omgaan, vraagt om een kwetsbare opstelling van alle betrokkenen. Zoveel wordt ook duidelijk tijdens de plenaire sessie van Lucien Engelen van het Radboud UMC. Hij begint zijn verhaal met een grappige metafoor in de vorm van een filmpje van een groepje pinguïns. Hun angst om over een touw te stappen is groot. De parallel met mensen is makkelijk gemaakt, want nieuwe ontwikkelingen worden vaak als niet te overwinnen obstakels gezien.

Bloedprikken bij de Albert Heijn

Engelen vervolgt met het schetsen van een toekomstbeeld, dat soms geluiden van ongeloof in de zaal oproept. Toch zijn zaken die futuristisch lijken, vandaag al aan de orde. Biometrische sensoren zijn nu al volop verkrijgbaar. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de patiënt meer data heeft en geeft dan de zorgprofessional nu. En bloedprikken? Dat gebeurt over een paar jaar door een robot in de Albert Heijn.

'Nurse included'

Angelien Sieben voegt zich bij Lucien Engelen op het podium. Zij is voorzitter Verpleegkundige Adviesraad bij het Radboud UMC. Angelien is voorstander van een actieve rol voor de verpleegkundige als het gaat om beslissen over vernieuwing. Angelien: 'Nurse included noemen we dat. Ik vind het onze taak en verantwoordelijkheid om technologische vernieuwing te omarmen. Dat verandert de zorg ten goede. De taken veranderen misschien, maar de competenties van een verpleegkundige niet.'

Meer gezondheid per euro dankzij Triple Aim

In parallelsessies van Erich Taubert horen de aanwezigen meer over de nieuwste apps in de zorg. Bart Timmer geeft een kijkje in zijn huisartsenpraktijk. Hij laat zien hoe hij gebruikmaakt van technologie in zijn dagelijks werk. Zijn motto? E-health in de praktijk, gewoon doen! Jurriaan Pröpper vertelt over de toekomst van de verpleegkundige zorg in de anderhalve lijn. De tweedelijnszorg staat onder hoge druk, dus is het van belang om meer samen te werken met de eerstelijnszorg. Hij stelt dat we veel meer vraaggestuurd moeten werken en kijken wat mensen echt nodig hebben. Hij noemt hierbij de gouden formule ‘Triple Aim’: een betere zorgervaring, positievere gezondheid en lagere zorgkostengroei voor meer gezondheid per euro.

Georganiseerde domheid

Met veel humor laat Paul Iske ons zien hoe je met verandering om kunt gaan. Paul: 'We moeten af van onze angst om te mislukken. En ook niet bang zijn om te praten over dingen die niet gelukt zijn. Doe je dat niet, dan kun je ook niet leren. Georganiseerde domheid noem ik dat. Het is daarom belangrijk om te blijven proberen. Mislukken is een optie!'

Veerkrachtige reactie op gedwongen verandering

Serieuzer wordt de toon als MediReva handbikers Robbert, Erik en Ed het podium van de Hertz-zaal oprijden. De zaal is zichtbaar en hoorbaar onder de indruk van de verhalen van de drie mannen, die ieder op eigen wijze hun verhaal en levenslessen delen. Zij laten zien dat het belangrijk is om de moed niet op te geven, doelen te blijven stellen en kansen aan te grijpen. Alleen dan houd je grip op de verandering, en daarmee op je leven.

Kleine stappen

'Inspirerend' en 'Verrassende, boeiende sprekers' zijn termen die door TivoliVredenburg gonzen. Tot nu toe hebben de bezoekers veel verhalen over verandering gehoord, waardoor ze soms wel verrast waren. Nu wordt het tijd om het een en ander in de praktijk te brengen. AMI Consultancy geeft daarom een kleine workshop waarin de bezoekers elkaar vertellen wat hen vandaag geraakt heeft en hoe zij hun hernieuwde kennis in de praktijk willen brengen. Marga Meijerink vond de dag tot nu toe echt een eyeopener: 'Als we niet zelf veranderen, dan worden de dingen vóór ons veranderd. Je moet dus zelf de touwtjes in handen nemen. Ik heb nu ook het inzicht dat weerstand achteruitgang is. Je kunt beter participeren in en anticiperen op verandering dan er tegenin gaan. Een wijze les.'

Welke held durft als eerste?

Terug naar de pinguïns van Engelen. Om verandering te omarmen, moet je dus over een grens heen. Verandering en vernieuwing moet je echter niet alleen van anderen verwachten, maar ook zoeken bij jezelf. In het filmpje zien we met veel aarzeling en een hoop moeite een pinguïn als eerste over het touw gaan. Geïnspireerd door deze held volgen er meer. Achterblijvers zijn er altijd. Op iedere werkplek en in elk team. Hun weerstand erkennen en weghalen, dat is de kunst. Dus: ontdek aan welke kant van de lijn jij staat.

  Presentaties

Tik op een foto voor video van de presentatie.

Erich Taubert

  bekijk presentatie

MediReva Handbiketeam

  bekijk HBB

  Zij geven kleur aan hun zorg

  "Wij geven onze zorg een nieuwe kleur"

Aan het einde van de dag werd het publiek door Speelman & Speelman getrakteerd op een muzikale terugblik op de dag. Uit volle borst zongen de deelnemers het refrein mee.

"Wij geven onze zorg een nieuwe kleur
Een frisse blik, een ander pad, een nieuwe deur
Door innovatie en de nieuwe technieken
Ziet de zorg er straks anders uit
Verbeter en verander
Want dan alleen ga je vooruit."

 

  Download het MediReva Symposium lied

[Klik met de rechtermuisknop op de link om het lied op te slaan. Met Internet Explorer sla je het bestand op via 'Doel opslaan als'. Gebruik je Chrome, dan kies je voor 'Link opslaan als'.]

Copyright MediReva © 2024.